Deze site gebruikt strikt functionele cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees onze cookie policy.

Mondgezondheid en topsport

prof. ian needleman (ucl), dr. john flutter dds phd (sil), dr. a.j.m. (toon) ligtenberg (acta), dr. jean-pierre meersseman, drs. arjan starrenburg (edc), drs. nurcan yilmaz

zaterdag 27 april 2024

Het doel van dit symposium kan met deze drie punten worden omschreven: 1. Om de rol van de tandarts binnen het sportgeneeskundeteam te begrijpen 2. Om de mondgezondheidsbehoeften van topsporters te begrijpen, waaronder onderwijs en screening op tandheelkundige aandoeningen. 3. Om het huidige onderzoek met betrekking tot mondgezondheid en atleten te begrijpen. Atleten en sporters met een gezond gebit en niet storende occlusie presteren beter.

Van profvoetballers wordt verwacht dat ze optimaal presteren en daarom wordt hun gezondheid en fitheid nauwlettend in de gaten gehouden. Hoge stressniveaus en een slechte mondgezondheid bij topsporters zijn echter veelvoorkomende bevindingen en beide aspecten kunnen de prestaties en de incidentie van blessures beïnvloeden. Speeksel, als een eenvoudig te verzamelen vloeibare biopsie, zou kunnen worden gebruikt om de reactie van atleten op inspanningsstress door fysieke activiteit te volgen. Van profvoetballers (leeftijd >18 jaar) van twee U21-teams in België werden speekselmonsters verzameld voor en na middagtrainingen. IHC, capillaire elektroforese en enzymatische fluorescentiemetingen werden gebruikt om speekselcortisol, protease, amylase, lactaat, ammonium, kalium, natrium, magnesium en calcium te bepalen als markers voor stress en fysieke prestaties. Er werd een aanzienlijke interindividuele variabiliteit opgemerkt tussen de spelers in de reactie op fysieke activiteit. Gemiddeld vertoonden de spelers een suboptimale mondgezondheid, met een hoge prevalentie van cariës, erosie, gingivitis en parodontitis. Toon Ligtenberg belicht vandaag alle ins and outs van zowel het reeds afgeronde alsook het lopende onderzoeksproject dat gezamenlijk werd en wordt uitgevoerd door ACTA, UZGent en SportsInjuryLab.

Zeven op de tien sporters met (meerdere) blessures lijden aan tandvleesontsteking (de verborgen killer). Eén op de drie voetballers met problemen in het gebit en afwijkingen in de kaaksluiting heeft regelmatig te maken met spierkrampen. Dat is tweeënhalf keer zoveel als voetballers zonder gebitsproblemen. En twee op de vijf voetballers tussen twaalf en achttien jaar die langer dan drie maanden een beugel hebben gedragen, ontwikkelen serieuze balansproblemen. Dit is tweemaal zoveel als jeugdspelers die nooit een beugelbekkie hadden. Daarbij komt dat cariës en parodontitis zijn geassocieerd met verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines die spiervermoeidheid kunnen veroorzaken tijdens inspanning, een sterke risicofactor voor sportblessures. Vaste orthodontische apparaten (FOA) kunnen op zich weer een slechte mondgezondheid veroorzaken en kunnen de proprioceptieve input van het stomatognatische systeem verstoren. Onze SIL-studie toonde aan dat de associatie van een slechte mondgezondheid en van het gebruik van een FOA met blessurefrequentie en houdingsstabiliteit. Conclusie is dat dat een slechte mondgezondheid een risicofactor voor letsel kan zijn en dat een orthodontische mondbeugel de ontwikkeling van lichaamshoudingsstabiliteit kan belemmeren. John Flutter zal u wegwijs maken in de disharmonische gevolgen van orthodontische mondbeugels en retainers.

Ian Needleman, hoogleraar restauratieve tandheelkunde en verbonden aan het UCL Eastman Dental Institute is klinisch specialist in parodontologie en leidt ook het Centre for Oral Health and Performance (www.ucl.ac.uk/cohp), dat door het Internationaal Olympisch Comité is erkend als onderzoekscentrum in samenwerking met het Institute of Sport Exercise and Health en het National Center for Sport- en bewegingsgeneeskunde. Zijn onderzoek naar de parodontale status van 278 Olympische atleten (zomerspelen 2012) werd onder meer bekroond door de European Federation of Periodontology, Royal Society of Medicine en de German Periodontal Society. Een meerderheid van hen vertoonde een 'slechte mondgezondheid', hoge niveaus van tandbederf, tandvleesaandoeningen en erosie van het tandglazuur. De atleten kwamen uit de Verenigde Staten, Europa en minder ontwikkelde delen van de wereld. De meesten hadden toegang tot kwalitatief goede tandheelkunde. Zijn voordracht  ‘Good oral health benefits performance and wellbeing in athletes’ zal voor velen een ander licht werpen op de tandheelkunde in relatie tot topsport.

Als tandarts is Nurcan Yilmaz als geen ander bekend met vorm, symmetrie alsook de functies van het gebit en aangezicht maar beoordeelt zij tevens ook de ademhalingsketen in al zijn facetten. Zo is het bekend dat men als baby al leert door de neus adem te halen! Een normaal fenomeen. Ware boosdoeners zijn mondademen, tongpersen, infantiel slikken en duimzuigen of andere gewoonten als kind maar ook verkoudheid, astma, allergieën, erfelijke factoren of grote tanden in te kleine kaakjes zijn (deels) verantwoordelijk voor scheve tanden of een onjuiste kaakontwikkeling en ‘openmondgedrag’ met alle gevolgen van dien. Tijdens haar lezing zal Nurcan dieper ingaan op deze problematiek en welke impact dit heeft op latere leeftijd indien deze niet tijdig wordt onderkend of aangepakt. Gelet op het feit dat zij de selectiespelers van Heracles Almelo onder haar hoede heeft, zal zij in het kader van ‘Topsport & Mondgezondheid’ ook bespreken dat een en ander een negatieve invloed kan hebben op sportprestaties

*Accreditering DG 1 10AE en DG 0 10 AE

Dit symposium is in samenwerking met UZ Gent, afdeling Fysische geneeskunde en het Sportsinjurylab.

Sprekers

Prof. Ian Needleman

BDS, MSc, PhD, MRDRCS(Eng), FDSRCS(Eng), FHEA Ian is Professor of Periodontology and Evidence-Informed Healthcare at University College London, Eastman Dental Institute, London UK. He is also in specialist practice at PerioLondon. He leads the Centre for Oral Health and Performance (www.ucl.ac.uk/cohp) which was awarded recognition by the International Olympic Committee as part of the UK Research Centre for prevention of injury and protection of athlete health. Ian is a Cochrane Editor for Periodontal Health. His research has been awarded prizes by the European Federation of Periodontology, Royal Society of Medicine, German Periodontal Society, German Cochrane Centre and International Association for Dental Research. He was awarded the UCL Provost’s Prize for Institutional Leadership in Public Engagement in 2017 and nominated as an inspiring teacher by UCL in 2007. During the pandemic, Ian worked with ICU to develop a Family Liaison Team which received both the 2021 Intensive Care Society Improvement Project and the UCLH Top Quality Patient care awards. Ian was a member of the International Olympic Committee, Scientific Committee for the 2014 Conference on Prevention of Injury and Illness in Monaco, a faculty member for 2017 & 2021 and part of the FDI Sports Dentistry Project. When not injured he is a keen road and mountain runner.

Dr. John Flutter DDS PhD

John Flutter was born and raised in England. He qualified as a dentist in 1971 (London) and as part of his general dental practice has been practicing orthodontics for 47 years. His diagnostics focus primarily on cranial growth and development. He relates Cranial Growth and Development to breathing patterns, snoring and sleep apneas, postural patterns of the head and neck and down the body to the feet. He now works and teaches exclusively on dentofacial orthopedics. In particular Myofunctional Orthodontics.For the past 30 years he has given lectures in over 70 countries all over the world on "Myofunctional Influences on Facial Growth and the Dentition”.

Dr. A.J.M. Toon Ligtenberg

Ligtenberg studeerde biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna promoveerde hij bij het Academisch Centrum Tandheelkunde op onderzoek naar het effect van speeksel op de kolonisatie van de mond door bacteriën. Na zijn promotie bestudeerde hij verschillende onderwerpen met speeksel steeds als centraal thema. Zo bestudeerde hij het effect van sport op de samenstelling van speeksel. Thans is hij universitair hoofddocent bij Orale Biochemie.

Drs. Arjan Starrenburg

Vrijwel aansluitend op zijn studie tandheelkunde heeft Arjan een opleiding acupunctuur gedaan. Hierdoor werd hem duidelijk dat bij tandheelkundige behandelingen veel meer aspecten een rol spelen dan alleen de restauratieve kant van tanden en kiezen. Arjan heeft zich naast de algemene tandheelkunde toegelegd op de behandeling van complexe gevallen van aangezichts- en kaakgewrichtspijn. Bij deze behandelingen en diagnostiek maakt hij gebruik van de meest moderne digitale analyses van de occlusie en articulatie. Hiermee heeft hij inmiddels een ruime ervaring. Naast tandarts is Arjan voorzitter van de NVBT, de Nederlandse Vereniging voor Bio-Energetische Tandheelkunde.

Drs. Nurcan Yilmaz

In de zomer van 2019 haalde zij haar EPA examen en mag zij zichzelf officieel reconstructief en restauratief tandarts (NVVR) noemen. Bij haar diagnostiek en behandelingen staan kwaliteit en minimaal invasieve- en biomimetische tandheelkunde centraal. Dit betekent dat zij veelal onder microscopische vergroting werkt en zoveel als mogelijk gebruik maakt van de nieuwste technieken waarbij zij streeft naar perfectie.

DC. Jean-Pierre Meersseman   Jean-Pierre studeerde in 1971 af aan het Palmer College of Chiropractic. Hij beoefent sinds 1972 chiropractie in Como en heeft meer dan 100.000 mensen geholpen. Hij werkte samen met George Goodheart DC aan de ontwikkeling van Toegepaste Kinesiologie en was de leerling van majoor B. de Jarnette, de ontwikkelaar van de Sacrale Occipitale Techniek. Door de jaren heen heeft hij zijn kennis geperfectioneerd bij de grootste vertolkers van chiropractie wereldwijd, waaronder Ted Morter DC, Clareance Gonstead DC en nog veel meer. Na een kort verblijf in Frankrijk verhuisde Jean-Pierre naar Como, waar hij een zeer bekende kliniek oprichtte, Sanrocco chiropratica. In 1990 richtte hij JPM Chiropratica op en wijdde hij een groot deel van zijn praktijk aan sportchiropractie, in navolging van AC Milan en medeoprichter van het project MilanLab, dat als hoofddoel had het genezen en behouden van de gezondheid van eersteklas atleten. Jean-Pierre, grondlegger van de relatie tussen tandheelkundige occlusie en houding, geeft al meer dan 40 jaar les in Europa en de rest van de wereld.

de pagina van onze partner: https://academy.sportsinjurylab.com/symposium/

Programma

8:30-9:00: ontvangst

9:00-12:30: wetenschappelijk programma

  • Effecten van onevenredige kauwkrachtenverdeling op  blessuregevoeligheid. Drs. Arjan Starrenburg

  • Speeksel als biomarker voor spiervermoeidheid. Dr Toon Ligtenberg (ACTA)

  • Dentition affects sporting performance. Dr. John Flutter DDS PhD

  • Good oral health benefits performance and wellbeing in athletes. Prof. Ian Needleman

  • De kaak als startpunt van een gezonde ademhaling en een gezond lichaam. Drs. Nurcan Yilmaz

  • ‘If I could only take one doctor in my team, it would be a dentist’ DC. JP Meersseman

12:30: Drink